Coelduivenhokje
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Ga naar beneden
avatar
Admin
Admin
Aantal berichten : 50
Registratiedatum : 31-07-19
https://coelduivenhokje.actieforum.com

Leo Antonissen 21 januari 2019 Empty Leo Antonissen 21 januari 2019

wo aug 14, 2019 11:37 am
Leo Antonissen 60 jaar duivenmelker

Leo Antonissen woont in het kleine dorpje Wildert te noorden van Antwerpen. Het is een minzaam man, altijd vriendelijk, altijd bescheiden. Die bescheidenheid geeft soms de indruk dat Leo tot de doorsnee duivenliefhebbers behoort, maar niets is minder waar. Leo is een regionale topmelker, de enige zelfs die de titel van Keizer van de Kempische Fondclub mag voeren: koning in 2014, 2015 en 2016!

Leo is al actief in de duivensport sinds 1958. De eerste jaren vormde hij tandem met zijn vader, maar toen die in 1962 overleed, besloot Leo zelfstandig de duivenkolonie verder te runnen. En dat doet hij tot vandaag helemaal alleen. Zijn vrouw Wiske is wel een vurige supporter, en bij thuiskomst van de vluchten houdt zij in de gaten dat alle duiven correct geregistreerd worden.

Wie al zoveel jaren sterk presteert, die heeft natuurlijk een duidelijk concept ontwikkeld. Een van de speerpunten bij Leo is de verluchting. Voor ieder hok is een grote ren, zodat de duiven steeds buiten kunnen, in weer en wind, winter en zomer. Maar ook de hokken zelf hebben geen glas. In de kozijnen is draad geplaatst, zodat de duiven eigenlijk constant in de buitenlucht zitten. Er is geen electriciteit op de hokken, dus alle handelingen dienen manueel te gebeuren. De bakken worden dagelijks gereinigd, de vloer twee keer per jaar omdat Leo een laag gedroogde biezen op de grond liggen heeft.

Er overwinteren bij Leo 16 kweekkoppels, 36 vliegduivers en 36 vliegduivinnen. Er zitten weinig thuisblijvers, want Leo speelt het totaal weduwschap. De ploeg bestaat uit duiven voor de halve fond en de kleine fond. De snelheidswedstrijden worden enkel ter voorbereiding gespeeld. De kwekers gaan eind november bij mekaar. De vliegduiven worden gekoppeld omstreeks half januari, als de jongen van de kwekers vlug zijn. Leo kweekt een honderdtal duiven, tien voor bons en de rest voor eigen gebruik. De 2de ronde wordt verduisterd vanaf eind maart tot 21 juni. Deze jongen worden gebruikt om de nationale vluchten te spelen.

Nog een tip uit de kweekperiode: als de jongen 14 dagen oud zijn, worden ze allemaal samen op de grond gezet. Ze worden dan door alle ouders gevoederd en leren ook sneller mee graantjes pikken en drinken uit de pot.

In het begin van het seizoen worden alle duiven opgeleerd tot ongeveer 15 km en nadien gaan ze direct mee op Quivrain. Aangezien ze wekelijks gespeeld worden op de kleine fond is het niet nodig om ze tussendoor te lappen. De oude duiven vliegen 1 of 2 x quivrain en nadien gaan ze ineens op de halve fond. De jonge duiven doen hetzelfde als de oude maar als het weer meezit mogen ze ook nog 1x Noyon vliegen, nadien gaan ze op de halve fond.

Als voeding geeft Leo granen van Ronny Van Tilburg, de goedkoopste mengeling. Tijdens het vluchtseizoen krijgen de duiven een mengeling van crisismengeling (van Tilburgh) en vluchtmengeling aangevuld met een schep snoepzaad, pindanoten en lijnzaad. "Als bijprodukten geef ik eigenlijk niets, enkel de produkten die ik win als naturaprijs worden tijdens het jaar opgebruikt. Bijprodukten kopen doe ik niet. Alle duiven worden geënt tegen paramixo en enkele keren per jaar krijgen ze een kuur tegen trichomonas. Dierenarts Ludo Van Loon uit Essen is de begeleidende dierenarts."

Bij de vliegploeg worden de duiven doorgehouden die voldoende prijzen gewonnen hebben en jaarlingen uit goeie afkomst krijgen ook na een minder jaar nog een 2de kans om zich te bewijzen. "De jonge duiven die iets bewezen hebben mogen steeds blijven en ook de jonge duiven die me aanstaan in de hand mogen het een volgende jaar opnieuw proberen. Bij kweekploeg wordt er vooral gekeken naar de afstamming en als er 2 jaar geen bruikbare jongen uitkomen dan mogen ze vertrekken."

Leo Antonissen heeft gedurende zijn lange carrière heel wat mooie prestaties bijeengesprokkeld. Het meest in het oogspringende is toch zijn keizerschap bij de Kempische Fondclub (koning in 2014, 2015, 2016). Duif 6288800/14 won 1ste provinciaal Brive zonaal en 3de nationaal in 2016. Duif 6243407/15 werd 1ste asduif Antwerpse flyingclub bij de jaarlingen, 1ste asduif Kempische fondclub in 2017 en 1ste asduif fondclub Antwerpen in 2018. Tot slot nog even meegeven dat vorig jaar een duivinnetje erin slaagde om liefst 8.980 km prijs te vliegen!

We wensen Leo een goede gezondheid zodat hij nog vele jaren van de duivensport kan genieten.

Wim

Terug naar boven
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum