Coelduivenhokje
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Ga naar beneden
avatar
Admin
Admin
Aantal berichten : 50
Registratiedatum : 31-07-19
https://coelduivenhokje.actieforum.com

Marc en Marleen Van Herck - van Dorst 3 januari 2018 Empty Marc en Marleen Van Herck - van Dorst 3 januari 2018

wo aug 14, 2019 12:23 pm
Een verhaal van duiven, honden en …champagne.

Marc Van Herck en Marleen van Dorst gaan als koppel door het leven, maar het zijn ook echte duivenmaatjes. Ze wonen al 23 jaar in Ekeren, maar Marc is afkomstig uit Leefdaal en dat draagt hij trots met zich mee.

Iedereen die de duivenwereld wat kent en de naam “Leefdaal” hoort, denkt onmiddellijk aan Jos Deno. Marc was er kind aan huis en denkt met heimwee terug aan de drukke duivenactiviteit die er heerste. “Er werden vele duivenverkopen georganiseerd en ooit heeft de Gouden Duif er plaatsgevonden”, haalt Marc herinneringen op.

In Ekeren werd er snel voor een duivenhok in de tuin gezorgd en Marc en Marleen korfden in bij het duivenlokaal van Ekeren. “Ik was vooral verrast door het grote aantal duiven dat er in het Antwerpse werd ingekorfd op Quiévrain en Noyon. Dat maakte de competitie toch een stuk zwaarder dan in Leefdaal”, weet Marc nog.

Maar de grote droom van Marc en Marleen lag bij de grote fond. En als zij hun zinnen op iets hebben gezet, dan gaan ze er vol voor.

Er werd flink geïnvesteerd. Bij Herman Brinkman uit Tuk werden drie kinderen uit de stamduiven aangekocht. Later werden er daar nog een twintigtal duiven bijgehaald. Ook bij Malfait in Jabbeke werd aangeklopt. En de 1100-duivin van Vertelman verhuisde eveneens naar Ekeren. Dit leidde snel tot mooie resultaten: Provinciaalkampioen beginnelingen, 1ste provinciaal en 8ste Nat. St.-Vincent jaarlingen in 2005 en 1ste provinciaal en 4de Nat. Pau in 2006.

Maar dan kwam Genius Van de Donauhoeve in hun leven, de eerste dobberman waar ze schoonheids- en africhtingswedstrijden mee gingen doen.

En, we schreven het al eerder, als Marc en Marleen hun zinnen op iets hebben gezet, dan gaan ze er vol voor. Drie jaar later kwam er nog een dobermann bij en ze werden tweemaal wereldkampioen. Die passie liet hen de wereld zien…maar de prestaties op het duivenhok zakten wat weg.
“Ik hoor Jimmy Brandts zaliger nog steeds zeggen dat duivensport en hondensport niet samengaan. Tot mijn grote spijt heb ik hem daar gelijk in moeten geven. Door het tijdsgebrek ging het duivenspel achteruit ondanks dat ik ondertussen goede duiven had gekweekt. “, vertelt Marc.

Gelukkig had hij intussen ook wat duiven ondergebracht bij Charel Huyghen (Stabroek) boezemvriend en mentor en bij René Schelkens (Berlaar).
Zo had René een 1ste asduif Montouban (Pipa) over 2 jaar met 3de en 7de nationaal, deze duif was 50 % van Marc en Marleen. Op Barcelona had hij ook een super rode duivin.

Eigen duiven bij andere liefhebbers zien presteren, is leuk, maar Marc wou zelf ook opnieuw naar de top. Er werd opnieuw geïnvesteerd, dit keer bij Remy Speltdoorn en Peter Bours.

Bij Speltdoorn werden er een 10-tal eitjes gekocht uit de 640/09 “Mister Rhône”, 1ste asduif Rhônevallei, de 904/11 “Golden Bleu Rhône” 3de asduif Rhônevallei, de 649/11 “Montouban Junior” en de 499/10 “Zoon Montouban.

Bij Peter Bours werden jongen gekocht uit de stamkoppels. Deze aankopen brachten samen met de oude soort de resultaten weer tot een goed niveau.

Maar omdat Barcelona intussen de grote ambitie is geworden werd ook flink geïnvesteerd in de “langste afstand”: bij Mathieu Jacobs eitjes van de 2de asduif Barcelona (Pipa) over 2 jaar, met 97ste Nat. in 2016 en 18de Nat. in 2017 en eitjes van de 2de Nationale asduif Rhônevallei 2016; bij Joris Frans 1ste prijs Kempische Fond, bij Andy Quirijnen 8ste asduif Barcelona (Pipa) over 4 jaar en als laatste bij Coen Van Haerlem (Terborgh), de revelatie van 2017 in Nederland op Barcelona, met 7de en 12de internationaal. Hier werd een dochter gehaald van zijn 2de internationale asduif jaarlingen in 2016, met als uitschieters 60ste op 9043 duiven van Agen en 92ste van 7811 duiven op Narbonne. Binnenkort zal er nog een volle zus komen van de 7de internationaal Barcelona 2017.

Marc en Marleen willen nog één jaar het klassieke weduwschap spelen, waarbij de duivin wel voor iedere vlucht getoond wordt. (tip van Remy Speltdoorn) Nadien willen ze toch de overstap naar het nestspel wagen, om zo ook de duivinnen te kunnen inzetten.

Met 20 kweekkoppels wordt geregeld herkoppeld. De jongen worden al in de hand gekeurd, maar ze worden ook al stevig gespeeld, liefst tot op een vlucht met nationale lossing.

De vliegers worden gekoppeld op 1 april en krijgen dan een kuur tegen wormen en coccidiose zodat ze gezond aan het seizoen kunnen beginnen. Een 3-weken voor Barcelona wordt er gekuurd tegen de koppen, met iets dat voorhanden is en niet bepaald met een merkproduct. Bij het vertrek en de thuiskomst krijgen de duiven een oogdruppel. Dit geldt ook voor de opleervluchten.

Als voeding krijgen de weduwnaars de IC-mengelingen van Versele-Laga en Mariman, systeem Chris Hebberecht. Dit bestaat uit “Petit France Speciaal” Mariman + “Super dieet” + “Superstar Plus” + “Champion Plus” + “Gerry Plus” (deze alle uit het gamma van Versele-Laga).

De laatste 5 dagen voor de inkorving wordt het “Super dieet” en de “Gerry Plus” mengeling niet meer gegeven, er blijft bijgevolg over: een mengeling van “Petit France Speciaal” + “Superstar Plus” + “Champion Plus” met voor de laatste 2 dagen een extra toevoeging van “Energie Plus” + mais + snoep.

De jongen krijgen altijd volle bak met een kweekmengeling van Mariman. Bij de thuiskomst krijgen de duiven “Energy drink” van Belgavet.

Voor het seizoen 2018 zitten er 50 weduwnaars klaar waarvan een 20-tal jaarlingen. Marc en Marleen durven hun ambitie duidelijk uitspreken : “We gaan proberen uit te blinken op de internationale vluchten, met als hoofddoel Barcelona. Hopelijk klimmen we een trapje hoger op de ladder en bereiken we zo een provinciale overwinning.”

Maar ook als die ambitie niet meteen wordt gerealiseerd zullen Marc en Marleen de champagne niet in de koelkast laten staan. Champagne is immers de derde passie in hun leven. Jaarlijks wordt er uit de betere huizen in Frankrijk wat bijgehaald. En wat is er heerlijker dan op een zomeravond onder de pergola de duiven op te wachten, met een glaasje van de beste champagne in de hand?

Die grote overwinning zal met klasse gevierd worden!

Wim


Foto: Marc en Marleen, hun zoon Jente en de zevenjarige dobberman wereldkampioen, net voor de pergola waar ze bij een heerlijke glaasje champagne de duiven opwachten!

Terug naar boven
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum